Tata Steel Chess 2020

De weekendvierkampen

zaterdag 11 januari 2020 tweede ronde

In deze donkere tijden is het schaaktoernooi in Wijk aan Zee een verademing. De problemen zijn er weliswaar ook zwart-wit, maar de oplossingen zijn minder rigoureus dan op het wereldtoneel. Geen boosheid, geen intimidatie, geen protest, laat staan moord en doodslag. Ik stond beter, is de meest gehoorde klacht. Dat zijn dan de verliezers. En de winnaars doen geen provocatief dansje in de hoek van de zaal. Ik knap er helemaal van op.

Hier spelen dus de liefhebbers. Maar ik doe niet mee. Bang om te verliezen, bang voor de drukte en bang voor de griepgolf die elk jaar in Wijk aan Zee tijdens het toernooi zijn hoogtepunt bereikt. Ik maak liever foto’s.

Niet alle fotografen zijn even bedreven als Alina l’Ami. Ik spreek er een die mij toefluistert dat hij had scherpgesteld op het klokhuis van een appel en net toen hij wilde afdrukken was er een hele meute voor hem langs geschoven en toen die voorbij was was dat klokhuis weg. En even later wilde hij iets leuks gaan doen met een batterij lege flesjes en net toen hij zou gaan afdrukken waren die in een ophaalwagentje geladen en ook weg. Maar hij ziet er de humor van in.

Hierboven op de linker foto zien we Dinara Saduakassova uit Kazachstan en Daniil Dubov uit Rusland die een oogje in het zeil houdt. Op de middelste foto zit Angelika Schulz uit Oer-Erkenschwick in Duitsland. En op de rechter foto danst een meisje door het gangpad, waar ik helemaal blij van word.

Schachverein Erkenschwick 1923 is met een hele afvaardiging gekomen. Oer-Erkenschwick ligt in het Ruhrgebied. Hun embleem is het logo van de stad met daaraan de koning als schaakfiguur toegevoegd. Nanny kijkt daar dwars doorheen en zegt meteen dat het een mijnwerkersstadje moet zijn geweest. En dat is ook zo. Er is een Bergbau Museum (Bergbau & Geschichtsverein Oer-Erkenschwick). Voor de rest stelt het niet veel meer voor, lijkt mij. Geen stad en geen dorp. Zoiets als Heemskerk.

Zagen we op de allereerste foto de schaakzaal van bovenaf, op deze foto zien we ‘m van onderaf. Ligt ook een beetje aan mij, maar geeft toch een heel ander beeld.