Tata Steel Chess 2020

De tienkampen

Rustdag
donderdag 23 januari 2020

De rustdag geeft me de gelegenheid nog wat snippers weg te ruimen. Allereerst twee foto’s die ik mooi vind. Op beide staan jonge mensen. En wat zien ze er gedistingeerd uit. De jongeman door zijn overhemd en klassieke haardracht, Robin Duson door die bril, denk ik.

En dan heb ik nog een partijtje liggen van Jan Koopman, ploeggenoot van mij in het zaterdagteam van SC Bakkum. Een waanzinnige partij zegt hij. Hij had eindelijk weer eens gewonnen.

Nadat hij mij oktober vorig jaar in Haarlem had verslagen was hij op het idee gekomen dat hij er best nog wel wat van kon, terwijl bij mij langzamerhand het besef rees dat ik er maar beter mee op kon houden. En wat het niet beter maakte was dat Jan sindsdien geen enkele deuk meer in welk pakje boter dan ook had weten te slaan.

De partij tussen Jan Koopman en Martin Gawne uit Barrow-in-Furness blijkt inderdaad een waanzinnige partij te zijn. De zetten zijn leesbaar. Soms verwisselt hij lopers en paarden. Maar tegen het eind, als de zenuwen toeslaan, wordt de partij volstrekt onbegrijpelijk. Of golden hier andere wetten?

Kort interview

In het café zien we Joost Out, die bezig is een dagschotel weg te werken. Die kans laten we ons niet ontnemen. En Joost, nog iets bijzonders meegemaakt?

Ja, zegt Joost, dat heb ik weer, komen er twee schakers uit een lagere groep bij mij. De een had 34 zetten genoteerd, de ander 36, hoe dat nou verder moest. Was de klok dan al gevallen? Nee, gelukkig niet, want dan was ie kapot geweest. Dus ik ga die partij met die twee spelers reconstrueren. Maar toen werd me daar iemand, die er naast zat, toch een partijtje boos. Zo kon hij zich niet concentreren. Nou moet je weten dat die persoon, als hij zelf klaar i,s zich nergens aan stoort en het hoogste woord voert, dus die moet niet zeuren. Met gebarentaal krijg ik het niet voor elkaar. En ik kan ze ook niet meenemen naar de toiletten of zo, alles zit vol. Zegt die persoon, nou dan ga ik weg en ik kom niet meer terug.

Nou, Joost, zeggen wij, had je dat niet anders op kunnen lossen, nou heb je nog iemand weggejaagd ook, dat is toch niet de bedoeling? Ja, het is mooi met jullie, zegt Joost, en die dagschotel deugt ook niet. Einde interview.