Vleermuis 85


Eline Roebers

Gisteren werd Eline Roebers FIDE Online wereldkampioen in de categorie G14. Dat zijn meisjes die op 1 januari van dit jaar nog geen 14 waren. Zij versloeg in de finale de Hongaarse Zsoka Gaal. Ik heb gekeken. Ook online. Het was spannend. En het ging mij vooral in tijdnood al gauw te snel om het allemaal te begrijpen.

Maar gelukkig was daar Dimitri Reinderman die op Schaaksite meteen na afloop de twee finalepartijen becommentarieerde en mij vooral met het volgende fragment geweldig hielp.

stelling na 25. Db2-c3
in de partij Zsoka Gaal-Eline Roebers

De witte dame kon naar c3 of d4. In beide gevallen houdt de dame de twee witte torens gedekt (beide staan aangevallen) en bovendien veld a1 onder controle. Maar op d4 staat de dame ook zelf gedekt en op c3 niet en dat maakt verschil.

Eline Roebers maakt daar met haar volgende zet gewiekst gebruik van: 25 … De7-c5!

Die moet nou wel geslagen worden: 26. Dc3xc5, waarna zwart niet meteen terugslaat maar eerst schaak geeft 26. … Ta2-a1+ De witspeelster is nu helemaal in paniek en vergeet haar dame die nog op het bord staat op c1 tussen te plaatsen alvorens Lf1 te doen (waarschijnlijk ging het haar nu ook te snel) 27. Lg2-f1? b6xc5 Tsja, nu staat de toren op b4 opnieuw aangevallen en die kan alleen nog maar naar b2, waarna Ld5-c4 de partij beslist.