Vleermuis 63

VOTRE TOUR MADAME

Vrolijk betreedt invaller Peter Poncin het wedstrijdlokaal in de Nieuwe Slof. Ogenblikkelijk veert zijn antenne kaarsrecht omhoog: VROUW IN DE ZAAL! Kom je alleen maar mee of schaak je ook zelf, opent Peter. Nee, uh..ja ik doe mee, antwoordt zij blij verrast. Nederlandse damestop, verduidelijkt een ploeggenoot. Hoe heet jij dan? (uitnodiging tot de dans…) Patricia de Wit. Nóóit van gehoord! (…van de ongelikte beer). De opstelling bepaalt dat Patricia wit heeft en Peter zwart.

Bram houdt zijn hart vast. Maar Peter is dit keer even koel als hij er uitziet. De partij verloopt goed voor hem. De verhouding is naar zijn zin. Als zij even naar het toilet is, wacht hij haar op. Zijn “votre tour madame” overvalt haar (kunstje, poets, ommetje, staat haar toren in of is ze gewoon aan zet). “Wat zegt u?” Peter kijkt haar vriendelijk aan. “Heb jij dan geen Frans gehad op school?” Zij zet zich achter haar bord, maar strijdt voor een verloren zaak. In hopeloze stelling valt haar vlag.

Peter is als eerste klaar. Analyseren. De partij wordt van voren naar achteren en van achteren naar voren doorgenomen. Zij blijkt schorpioen. Zijn Venus staat in de schorpioen. Hello, is it me you’re looking for? Peter weet van geen ophouden. Totdat haar teamgenoten het welletjes vinden. Mevrouw De Wit, gaat u nog mee eten? Even probeert Peter het nog. Of hij mag adviseren in de keuze van het restaurant. De jongens van HMC beslissen Italiaan. Pas nu valt ook Peters vlag.

Weenink Post jaargang 43 nummer 5 (oktober 1991)