Vleermuis 57


Met alles rekening gehouden…


De wedstrijd tegen de Koningsclub Bergen is in sportief opzicht het hoogtepunt in de geschiedenis van Weenink. Wekenlang had de “hulpkoots athok” de ballon opgepompt tot die wel móest klappen. Het knappe was dat dat precies op het goede moment gebeurde: op zaterdagmiddag 11 mei 1985 in de Wijckermolen.

In de maanden daarvoor had hij de Koningsclub hinderlijk gevolgd en nauwlettend geanalyseerd. Hij wist wie er wel en wie er niet zouden spelen. En wat er moest gebeuren: Play the man – not the board! Bij al onze spelers legde hij voor het slapen gaan Simon Webb’s Chess for Tigers onder het hoofdkussen.

“The Tiger is a vicious beast. He doesn’t care about the aesthetic side of chess. He doesn’t even care about making the ‘best’ moves. All he cares about is winning. Do you want to win more games? Then become a Tiger.”

Hij zei het ook nog een keer in begrijpelijke taal: “Luister goed. Ik zeg alles maar één keer. Begin bij de sloomheid van Kuligowski, de bril van van der Sterren, de moederbuik van Hartoch, de notatieneurose van Marcus, enzovoort”. Eerst de man en dan pas de bal.

Minstens zo prikkelend waren de rekenkundige prognoses waarmee Bram Janssen de bespiegelingen van de hulpkoots, die in ogenblikken van twijfel, als hij in zijn korfbalverleden groef en daaruit de hoop putte dat als je maar genoeg oefende en het vaak genoeg probeerde de bal vanzelf een keer door het mandje ging, laten we zeggen nuanceerde. Samengevat kwam het erop neer dat Weenink met 2,02 tegen 7,98 zou verliezen en dat de kans op een goed resultaat (gelijkspel of kleine overwinning) één procent was. Onthutsend?

Onmiddellijk gingen de gedachten uit naar Donner, die toen hem werd gevraagd hoeveel procent kans hij dacht te maken in zijn tweekamp tegen Ree (Nederlands kampioenschap 1971) zei, hij deed alsof hij het uitrekende: negenennegentig. En na de match die hij verloor, hij zocht naar een fatsoenlijke verklaring: ja, je moet met alles rekening houden, net dat ene procent is er nou uit gekomen.

https://www.jadoube.nl/schaken/weenink-koningsclub/

Net dat ene procent …