Haarlemse Meesters schaaktoernooi 2016

hm2016-1De jongens en meisjes in de B-groep zijn te sterk voor mij. Niet allemaal, van tien tot twaalf jaar kan ik ze nog net hebben, maar daarboven niet meer. Ik probeer zo opgewekt mogelijk met ze te analyseren, want weigering komt je op ongezouten commentaar te staan. In de analyse zijn ze allerhartelijkst en ondertussen geiten ze met elkaar of lezen de Donald Duck, zodat je er vaak een beetje verloren bij zit.

Het meisje neemt de partij met mij door. Ik doe een stomme zet. Zij zegt: dat zou ik niet doen als ik u was. Ik zie wat ze bedoelt en zeg: dat is dus een slechte zet. Zij zegt: nou slecht, het is niet uw allerbeste. Ik hou vol en zeg: dat is dus gewoon een hele slechte zet, dat mag je best zeggen. Zij zegt ok en voegt er dan opeens aan toe: en u heeft nog wel meer tijd dan in de partij. Waarmee zij opnieuw een punt scoort.

De jongen demonstreert mij waar ik het fout heb gedaan. Al op de vierde of vijfde zet. Hij laat zien waarom en doet vier of vijf zetten achter elkaar. Dan heb je een idee, zegt hij. Ik probeer daar een zetje op af te dingen en vraag: en als ik zo…? En weer volgt een razendsnelle serie van een zet of vijf en ik sta nog net niet mat. Ik vraag: mag ik er nu ook vijf? Doet er niet toe, zegt hij, ik heb ALLES uitgerekend. Als dat zo is vind ik het niet leuk meer mopper ik, en ik bedank hem voor de les.

In de laatste ronde speel ik tegen iemand die iets meer van mijn leeftijd is. Teije de Jong. Een paar ronden eerder had ik al naast hem gezeten en gehoord hoe hij zijn tegenstander uitlegde dat Teije een Friese naam is en De Jong ook. Vroeger heette een vader De Oude en zijn zoon dus De Jonge. Maar de ouden jongden niet meer en daarom vind je bijna geen De Oude meer in Friesland, maar nog wel veel De Jong. Ik vind dat een fantastische uitleg ofschoon ik er niets van begrijp. Misschien heb ik het verkeerd verstaan. De Vries is ook van Friese afkomst pikte ik nog mee. Maar het heeft geen zin om zo aangeduid te worden als je in Friesland woont, dus dat betreft dan een emigrant. Teije zelf woont trouwens in Weesp en zou daarom volgens mij beter De Vries dan De Jong heten. Of ben ik nu echt de draad kwijt?

Eén ding is duidelijk: echt veel heb ik niet te melden en foto’s maken mocht ik ook al niet van Joost. Bij de meesters won mijn favoriet Manuel Bosboom niet. In de A-groep van het open toernooi walste Yochanan Afek over alles en iedereen heen. En in de B-groep ging het mobieltje van Aart Strik af, wat tot grote hilariteit bij iedereen leidde behalve bij hem zelf.

Hopelijk tot volgend jaar!

hm2016-2
Zie voor het serieuze verslag: http://www.haarlemse-meesters.nl/2016/home/