De Wijker Toren-Messemaker 1847

Duijker-Scheeren, Wijk aan Zee 2019

Op de foto is de stelling niet helemaal goed te zien (niet alle pionnen zijn zichtbaar), maar ik was erbij en denk ongeveer te weten hoe het stond:

Duijker-Scheeren, Wijk aan Zee 2019

Rick was aan zet. Hij deed Dh7+ en ik dacht : dat is remise, die zwarte koning staat echt niet veilig en zodra pion e5 beweegt is het feest op de witte velden, dat gaat zelfs Rick wel lukken. En ik ben weggelopen. Toen ik even later terugkwam, waren de dames geruild, marcheerde de zwarte koning vrolijk bij Rick door de keuken en waren de rapen gaar.

Hoe kan dat nou? Het was dus kennelijk niet gegaan zoals ik gedacht had: 1. Dd3-h7+ Ke7-f6 2. Dh7-h8+ Dg5-g7 3. Dh8-d8+ Lc5-e7 4. Dd8-d4+ e6-e5 5. Dd8-d7 (dreigt mat) Kf6-g5 6. Dd7-f5+ Kg5-h4 7. g5! (deze is niet van mij, maar van mijn vriendje Stockfish, die mij begrijpt en daarom de diagonaal h3-c8 helemaal open gooit) Dg7xg5 8. Df5-e4 en een knappe jongen die hier nog uit het schaak loopt.Heemskerk-Mulder, Wijk aan Zee 2019

Deze stelling is wat duidelijker

Heemskerk-Mulder, Wijk aan Zee 2019

Maar klopt het wel wat we zien? Bart-Piet is aan zet als je de stand van de klok moet geloven. Maar dat kan niet waar zijn. Want dan had Bart-Piet heus wel e5-e4! gedaan (je zou haast zeggen wat moet hij anders?) en zeker niet verloren.

Wat moeten we hier nu van denken. Die foto’s deugen niet. Ik ga een andere camera kopen. Ze kunnen me wat.