Vleermuis 4

Staten Island 1945

Mijn oom Kasper dacht wel dat hij raak geschoten had toen hij op 19 maart 1943 in New York met de Canadese Dora Claire McKechnie trouwde. Deed hij dat twee jaar later nog eens dunnetjes over? Of vond hij inmiddels dat zij vaak maar wat uit haar nek kletste? Ik kom er niet meteen achter als ik het fotootje zie en het commentaar op de achterkant. Ik denk eigenlijk dat ze zomaar wat rondhing. Zoals gewoonlijk. Dat zal het zijn.

Mijn oom Kasper werd op handen gedragen in mijn familie. Hij was de oudste zoon van mijn grootouders en had carrière gemaakt aan de overkant van de oceaan. Als hij naar Holland kwam logeerde hij in het Krasnapolsky of in het American Hotel in Amsterdam. Een keer probeerde hij Hotel Abina in Amstelveen, dicht bij de familie, maar dat was geen succes. Vooral tante Claire was een jaar lang erg ontstemd.

Fameus was het bezoek van oom Kasper en tante Claire aan de beste kledingzaken in Amsterdam. Tante Claire voerde dan het bewind. Wij kozen blindelings het kielzog van de twee, zogenaamd om ze de weg te wijzen, maar vooral in de hoop een graantje mee te pikken.

Amsterdam 1959

Toen oom Kasper in 1976 overleed bleef tante Claire trouw brieven schrijven. Dat deed ze in een wonderlijk mengelmoesje van correct Engels en krom Nederlands, wat knap was, want ze was maar kort, vlak na de oorlog, in Nederland geweest, voordat ze oom Kasper voorgoed meenam naar Canada.

Tijden veranderen. Ook tante Claire is er niet meer. Alleen mijn neef Jan-Willem heeft nu nog contact met onze nichtjes Jane en Kristin.