Vleermuis 3

Berlijn 2007

Juno is tien. Ze luistert nu al niet meer naar haar moeder. Maar stipt om half negen zit ze klaar voor juf. Achter haar laptop. Dat gaat prima. Met vioolles net zo. Als Noortje zegt: moet je niet oefenen, wordt ze keihard uitgelachen. Maar als de muzieklerares huiswerk opgeeft wordt dat punctueel uitgevoerd. School is stom. Nergens voor nodig.

En de oude mensen dan? Die facetimen en skypen en whatsappen en doen dingen waar ik nog nooit van gehoord heb. Of ze bellen elkaar gewoon ouderwets op. En een beetje bang maken over en weer kan dan geen kwaad. Dit is wat ik hoorde:

“Ga jij nog naar de winkel? Tussen zeven en acht zeker? Dat moet je echt niet doen hoor. Daar word je aangestoken.”
“Ja jij hebt makkelijk praten, bij jou komt de thuiszorg. Trouwens, in de winkel blijven de mensen verder bij je vandaan dan bij die thuiszorg van jou.”
“Zou je denken? Weet je wat, ik ga het meteen afzeggen. Dan kleed ik mezelf wel aan. En uit ook. Als ze alleen nog maar even opbellen of alles goed is gegaan.”
“Zie je nou wel, je kan best zonder en naar de winkel.”

Voor de rest geen nieuws van het westelijk front. De bouwlieden bij ons in de straat staan nog op de steiger. Ze hoesten en proesten wat af en vullen de voegen. En de buurman legt puzzels.


Du bist nicht allein Titel van boeken, films, tv-programma’s, hulptelefoons, je kan het zo gek niet verzinnen. En van liedjes, vaak slecht, soms goed en van troostrijk tot honingzoet. Hieronder een voorbeeld. Vooral voor die “schwarze Vogel der dich greifen will” ben ik nu heel erg bang.

Ein grüner Elefant, ein blauer Tiger
zwei Tausendfüssler mit nur einem Bein
Du und ich und ein rotkariertes Krokodil
hab´n geschwor´n Freunde zu sein.

Und wenn der schwarze Vogel
nachts wieder kommt
Dich greifen will
und herzzerreissend schreit
dann komm´ wir alle Hand in Hand
und singen dieses Lied
dann weiss der Fiesling Bescheid.

Du bist nicht allein
Du bist nicht allein
Du kannst ja träumen was Du willst
Du bist nicht allein

(Klaus Lage in 2003, de titel van het album Die Welt ist schön durf ik nu even niet te noemen)