Vleermuis 20


Nee, we zaten vandaag niet met onze fietsen in de trein om ergens een stukje te gaan fietsen en nee, we waren gisteren niet in Naarden om Erbarme dich mee te zingen, we hadden wel iets beters te doen: de dakgoot schoonmaken en de boekenkast uitmesten. Alle boeken zijn ontstoft. Dat leverde een paar verrassende vondsten op. Uit een boek over Frankrijk viel een folder van Peugeot-bromfietsen uit 1969 en uit een stapeltje stripboeken kwam een bundel tekeningen van Brian Bagnall te voorschijn. Kleine beestjes hadden het boekje helemaal stukgelezen. Dat kon je ze niet kwalijk nemen, want het heette Beestenbende.

In de krant en op radio en TV schijnt ondertussen dwars door alles heen de komkommertijd al weer te zijn aangebroken. Een greep uit het aanbod: “Aardappels hopen zich op”, “Honden met afgesleten voetzooltjes”, “Frits Flinkevleugel overleden”, “Dit zijn de lekkerste paaseitjes” en “Waarom gebruiken mensen hun tong bij het zoenen”.

Waar ik wel een beetje overstuur van raakte was het verhaal van de Duitser, die door zijn vrouw eropuit was gestuurd om nog gauw even voor Pasen in Nederland een flesje room te bemachtigen. De marechaussee vond het geen dringende reden en stuurde de man terug. Zonder pardon en zonder flesje room. Naar zijn vrouw…zie je het voor je? Dát is pas erg.